22.5.12

Πινακοθήκη Χατζηκυριάκου - Γκίκα


Ανακοινώθηκε η έναρξη λειτουργίας της Πινακοθήκης Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα από Πέμπτη 24 Μαΐου, σε επίσημη παρουσίαση, από τη Πρόεδρο του Μουσείου Μπενάκη, κα. Αιμιλία Γερουλάνου, "Πρόκειται για μια μεγάλη στιγμή. Ξεκινάει να λειτουργεί για το κοινό το Μουσείο σε μια περίοδο τόσο συναρπαστική για την ιστορία" είπε η κυρία Γερουλάνου.

Στην εκδήλωση της παρουσίασης συμμετείχαν και οι: Αγγελος Δεληβορριάς διευθυντής του μουσείου Μπενάκη, η ιστορικός τέχνης, κα. Εβίτα Αράπογλου και η επιμελήτρια της συλλογής Γκίκα, κα. Ιωάννα Προβίδη. ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, βλέποντας από ψηλά, θα είναι ευχαριστημένος που άφησε το σπίτι του στο Μουσείο Μπενάκη, είπε ο κύριος Δεληβοριάς..

Στο κτίριο της οδού Κριεζώτου 3, στο κέντρο της Αθήνας έζησε και εργάστηκε για σαράντα χρόνια ο Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας. Το 1989, ολόκληρο το κτήριο κληροδοτήθηκε στο Μουσείο από τον καλλιτέχνη, μαζί με το περιεχόμενο του εργαστηρίου και της κατοικίας του στο μουσείο Μπενάκη.



Ο Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας (1906 -1994) ήταν σημαντικός Έλληνας ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης, εικονογράφος, συγγραφέας και ακαδημαϊκός. Διετέλεσε καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ιδρυτικό μέλος του ελληνικού τμήματος της "AICA" (Association Internationale des Critiques d’Art, Διεθνής Ένωση Κριτικών Τέχνης.

Ο Οδυσσέας Ελύτης αφιέρωσε εκτενές άρθρο στον καλλιτέχνη: «Η σύγχρονη ελληνική τέχνη και ο ζωγράφος Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας». Έργα του καλλιτέχνη βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, στη Δυτική Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και σε πολλά μουσεία του εξωτερικού. Έχει δωρίσει 46 έργα του στην Εθνική Πινακοθήκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: