1.11.11

Η Άλκη Ζέη στα δημοτικά σχολεία

Από σήμερα 1/11/2011 μέχρι τον Μάιο του 2012,οι εκδόσεις Μεταίχμιο, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, ξεκινούν πρόγραμμα μαραθώνιας ανάγνωσης βιβλίων της Άλκης Ζέη.

Για μαθητές της τετάρτης, πέμπτης και έκτης δημοτικού. Κάθε σχολική ομάδα που επιθυμεί να συμμετέχει σε αυτόν τον "αγώνα" θα πρέπει να μελετήσει βιβλία της και να απαντήσει σε ένα ερωτηματολόγιο το οποίο θα σταλεί τον Μάρτιο του 2012 σε μια επιτροπή αξιολόγησης που αποτελείτε από συγγραφείς παιδικών βιβλίων .

οι μαθητές θα πρέπει να γράψουν τη δική τους ιστορία με βάση τους τίτλους των βιβλίων.

Δέκα παιδιά από κάθε τάξη που θα απαντήσουν σωστά στις ερωτήσεις θα πάρουν δώρα (laptop )σε ανοιχτή κλήρωση τον Απρίλιο του 2012, ενώ οι καλύτερες ιστορίες θα δημοσιευθούν στην μαθητική εφημερίδα των εκδόσεων Μεταίχμιο "Παιδιά διάλειμμα!" και θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο.


Στο τέλος του προγράμματος, τον Μάιο, η Άλκη Ζέη θα επισκεφθεί τα βραβευμένα σχολεία για να κάνει διάλογο με τα παιδιά, τους αυριανούς συγγραφείς .


Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925, αλλά έζησε τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο. Ασχολήθηκε με το γράψιμο από μικρή ξεκινώντας με έργα για κουκλοθέατρο. Στα ελληνικά γράμματα εμφανίστηκε το 1963 με το μυθιστόρημα Το καπλάνι της βιτρίνας, το οποίο αποτελεί σταθμό για την παιδική μας λογοτεχνία. Με το βιβλίο αυτό προσπαθεί να μυήσει για πρώτη φορά τον ανήλικο αναγνώστη στον πολιτικό προβληματισμό. Η Άλκη Ζέη καθιέρωσε ένα νέο στυλ στο νεανικό και παιδικό μυθιστόρημα.

Τo 2010 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του έργου της.

Η επίσημη ιστοσελίδα της Άλκης Ζέη.

Μια εξαιρετική συνέντευξη της Άλκης Ζέη στο Lifo

Δεν υπάρχουν σχόλια: