14.10.11

Καζαντζάκη ανεβάζει το "Θέατρο της Ημέρας"

Ένα από τα σπουδαιότερα και πιο διαβασμένα έργα του Νίκου Καζαντζάκη, "η Ασκητηκή", παρουσιάζεται στο "Θέατρο της Ημέρας" σε θεατρική προσαρμογή και σκηνοθεσία Πάνου Αγγελόπουλου.

Το έργο για το οποίο το 1930 , ο Καζαντζάκης θα δικαζόταν, πάλι για αθεϊσμό. Η δίκη ορίσθηκε για τις 10 Ιουνίου, αλλά κι αυτή δεν έγινε ποτέ. Η Ασκητηκή, το φιλοσοφικό αυτό έργο του Καζαντζάκη, δημοσιεύτηκε το 1927 στο περιοδικό Αναγέννηση, του Δημήτρη Γλυνού.

Τρεις φορές προτάθηκε ο Καζαντζάκης για το Βραβείο Νόμπελ. Την πρώτη απ' την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, που τον έχει Πρόεδρο, έχοντας συνυποψήφιό του τον Άγγελο Σικελιανό. Ενώ δυο φορές το 1952 και 53 προτάθηκε, απ' τη Νορβηγική Εταιρεία Λογοτεχνών, ποτέ όμως απ' την Ακαδημία της Αθήνας.

"Η "Ασκητική" αποδεικνύεται ένα προφητικό έργο των καιρών μας, που μας παροτρύνει να σιωπήσουμε ώστε να αφήσουμε τον αληθινό εσωτερικό μας κόσμο να ακουστεί, λέει για το έργο ο σκηνοθέτης Πάνος Αγγελόπουλος.

Βοηθός σκηνοθέτη είναι η Ανδρομάχη Μοντζολή, η μουσική είναι του Δημήτρη Παπαδημητρίου, τα σκηνικά-κοστούμια της Μάιρας Βαζαίου.

Παίζουν: Γιάννης Θωμάς, Θάλεια Αργυρίου, Δημήτρης Γρηγοριάδης, Σοφία Κομινέα, Λευτέρης Βλάχος, Εύη Καραδήμα.


Η Ασκητηκή από το Salvatore Dei (όλο το κείμενο)

Θέατρο της ημέρας Facebook


Έναρξη παραστάσεων: Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011
Παραστάσεις κάθε Παρασκευή , Σάββατο και Κυριακή,
ώρα: 9:15 μ.μ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: