27.5.10

Φριντα Κάλο - Frida Kahlo

Frida3
Στο Martin Gropius Bau του Βερολίνου γίνεται μεγάλη έκθεση αφιέρωμα στη Φρίντα Κάλο (Frida Kahlo). 150 ελαιογραφίες, έργα σε χαρτί και φωτογραφικό υλικό από τη θυελλώδη ζωή της διάσημης Μεξικανής ζωγράφου. Μια ζωή που μοιάζει με μυθιστόρημα.

2 frida



Η Φρίντα Κάλο γεννήθηκε από γερμανοεβραίο πατέρα και ισπανομεξικάνα μητέρα στην Πόλη του Μεξικού. Από τα 6 της χρόνια, που αρρώστησε από πολυομυελίτιδα, με αποτέλεσμα το ένα της πόδι να είναι μικρότερο από το άλλο και ημιπαράλυτο, τα προβλήματα υγείας την βασάνιζαν για όλη της τη ζωή. To 1925 στα 18 της χρόνια, ένα τραμ συγκρούστηκε με το λεωφορείο στο οποίο επέβαινε. Υποβλήθηκε σε μεγάλο αριθμό εγχειρήσεων και έκτοτε η ζωή της σημαδεύτηκε από πόνο και θλίψη για την αδυναμία της να κάνει παιδιά.

Παντρεύτηκε τον Ντιέγκο Ριβέρα, διάσημο ζωγράφο και τοιχογράφο που ήταν κάτι σαν εθνικός ήρωας για το Μεξικό. Ιδρυτικό μέλος του Κ.Κ. Μεξικού και από τα πιό ενεργά. Το διάσημο ζευγάρι φιλοξένησε τον Λ. Τρότσκι για αρκετό καιρό κατα την περίοδο της εξορίας του, στο περίφημο γαλάζιο σπίτι τους που τώρα είναι μουσείο.

frida kahlo

Τόσο η Φρίντα όσο και ο Ριβέρα είχαν πολλές εξωσυζυγικές σχέσεις, η Φρίντα μάλιστα είχε και με νεαρές κοπέλες που χρησιμοποιούσε για μοντέλα. Πολλά λέγονταν για την πολυτάραχη ερωτική ζωή τους. Αρκετές φορές χώρισαν, το 1939 πήραν και διαζύγιο μα ένα χρόνο μετά ξαναπαντρεύτηκαν.

Η ζωή τους συνδέθηκε με τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις στο Μεξικό την εποχή που η χώρα ανοιγόταν στον κόσμο και αποκτούσε εθνική ταυτότητα δεχόμενη τις ιθαγενικές ρίζες που μέχρι τότε περιφρονούσε.

frida2

Κατά τη διάρκεια της ζωής της η Φρίντα Κάλο ήταν κυρίως γνωστή ως γυναίκα του Ριβέρα και όχι ως ξεχωριστή καλλιτέχνης. Το 1938 ο Αντρέ Μπρετόν γνώρισε την Κάλο και το Ριβέρα κατά το ταξίδι του στο Μεξικό. Εντυπωσιάστηκε από τη δουλειά της, την κάλεσε να πάρει μέρος σε έκθεση στο Παρίσι μαζί με άλλους σουρρεαλιστές ζωγράφους.

Τα σπουδαιότερα έργα της Φρίντα Κάλο είναι οι αυτοπροσωπογραφίες της. Στον πίνακα "Οι δύο Φρίντες", απεικονίζει, κατά την ίδια, το δίλημμά της για το διαζύγιο.


Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια: