22.5.10

Λαλιγκιούλ, το ρουμπίνι του Βοσπόρου

Μια ιστορία σαν παραμύθι, βασίζεται όμως σε πραγματικά γεγονότα και αφορά το θάρρος της Κρητικοπούλας Λιλής να δραπετεύσει από το χαρέμι του Σουλτάνου Αμπντουλαζίζ.

Η ιστορία εκτυλίσσεται στα μέσα του 19ου αιώνα. Η κεντρική ηρωίδα του, Λιλή, απήχθη από δουλεμπόρους σε ηλικία 15 χρονών από τα Χανιά, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, και μεταφέρθηκε στο χαρέμι του Σουλτάνου Αμπντουλαζίζ στο ανάκτορο Ντολμά - Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη, όπου πήρε το όνομα "Λαλιγκιούλ" (δηλαδή ρουμπινί τριαντάφυλλο).

Με τη βοήθεια των αδερφών της η Λίλη δραπέτευσε από το χαρέμι και κρύφτηκε στην Ίμβρο...

Η συγγραφέας του μυθιστορήματος, Λαλιγκιούλ, το ρουμπίνι του Βοσπόρου, είναι η Χριστίνα Αλεξάνδρου, απευθείας απόγονος της ηρωικής Λιλής.

Πρώτη και όπως φαίνεται επιτυχημένη συγγραφική προσπάθεια της Χριστίνας Αλεξάνδρου που άκουσε από τη θεία της την ιστορία της ηρωίδας προγιαγιάς της.

Το πραγματικό ταξίδι της Λιλής, από την εμπόλεμη Κρήτη, στα παλάτια της Κωνσταντινούπολης και στη συνέχεια στην Ίμβρο, τη Σμύρνη και ξανά στην Κωνσταντινούπολη, διανθίζεται με μυθιστορηματικές ίντριγκες μεταξύ των γυναικών του χαρεμιού, ρομαντικούς έρωτες και πλούσια δόση ανατολίτικης ατμόσφαιρας. Επίσης, η ιστορία της Λιλής "χρωματίζεται" έντονα και από τα ιστορικά γεγονότα της εποχής της, την Κρητική επανάσταση, την ιστορία του Σουλτάνου Αμπντουλαζίζ, του πρώτου Οθωμανού Σουλτάνου που επισκέφθηκε τη Δυτική Ευρώπη, και το κίνημα των Νεότουρκων.

Εκδόσεις ΕΛΦΙΛ - 2009

Πηγή Ελληνοτουρκικά νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: