20.3.10

Ιωάννης Αλταμούρας



θαλασσογραφια

Ο Ιωάννης Αλταμούρας είναι ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες θαλασσογράφους. Τα έργα του θεωρούνται εξ ίσου καλά με του Βολανάκη μα δυστυχώς ο Αλταμούρας πέθανε πολύ νέος έτσι υπάρχουν λιγοστά έργα του.

Γεννήθηκε στην Φλωρεντία το 1852 (κατά άλλους στη Νάπολη). Γιός του Ιταλού ζωγράφου Φραντσέσκο Σαβέριο Αλταμούρα (Francesco Saverio Altamura) και της Ελένης Μπούκουρα της πρώτης Ελληνίδας ζωγράφου που ήταν κόρη Σπετσιώτη προεστού. Πέθανε στην Αθήνα, από φυματίωση το 1878 σε ηλικία 26 ετών, σχεδόν μόλις άνοιξε το δικό του εργαστήριο.

αλταμουρας

Ο πατέρας του τους εγκατέλειψε όταν ο Ιωάννης Αλταμούρας ήταν 7 ετών, έτσι η μητέρα του τον πήρε μαζί με την μικρότερη αδελφή του Σοφία και εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα όπου σπούδασε στην καλών τεχνών, με δάσκαλο το Νικηφόρο Λύτρα. Με υποτροφία του βασιλιά Γεώργιου Α' συνέχισε τις σπουδές του στη Κοπενχάγη. Το έργο του Το λιμάνι της Κοπεγχάγη, τιμήθηκε με αργυρό μετάλλιο στην έκθεση των "ολυμπίων"

Τη χρονιά του θανάτου του, δύο πολεμικές θαλασσογραφίες του — "η Πυρπόληση της πρώτης οθωμανικής φρεγάτας στην Ερεσό από τον Παπανικολή" και η "Ναυμαχία του ναυάρχου Μιαούλη εναντίον δύο οθωμανικών φρεγατών στην είσοδο της Πάτρας "— παρουσιάστηκαν στην Διεθνή Έκθεση του Παρισιού.


πηγή wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια: