6.12.09

Κάτω από τη λάσπη του Ρήνου


Στην πόλη Αρλ (Arles) της Γαλλίας, στον σκοτεινό και γεμάτο λάσπη πυθμένα του ποταμού Ρήνου κάτω από ένα σωρό βυθισμένων αυτοκινήτων, μια ομάδα αρχαιολόγων ανέσυρε με τη βοήθεια δυτών μια προτομή του Ιουλίου Καίσαρα 2100 ετών.

Σύμφωνα με τη χρονολόγηση των αρχαιολόγων η προτομή είναι φτιαγμένη το 46π.χ. και θεωρείται το μόνο σωζόμενο άγαλμα του Καίσαρα που δημιουργήθηκε όσο ήταν ζωντανός. Οι πιστές εικόνες του Ιουλίου Καίσαρα είναι εξαιρετικά σπάνιες. Οι προτομές που υπάρχουν είναι εξιδανικευμένες εκδοχές που δημιουργήθηκαν μετά τη δολοφονία του.

Η προτομή μαζί με άλλα 700 αντικείμενα που βρέθηκαν στον πυθμένα του ποταμού τα τελευταία 20 χρόνια εκθέτονται στο μουσείο της Αρλ και σύμφωνα με την Γαλλική εφημερίδα Λε Μοντ (Le Monde) είναι μια από τις πιο έξυπνες και όμορφες εκθέσεις των τελευταίων 30 ετών.

Πιστεύεται ότι η προτομή φτιάχτηκε για να τιμήσει τον Καίσαρα ως προστάτη της πόλης που τη χρησιμοποίησε ως βάση για την εκστρατεία ενάντια στην Πομπηία διεκδικώντας την αρχηγία της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Υπάρχουν όμως και ιστορικοί που αμφιβάλουν για το ότι η προτομή απεικονίζει τον Καίσαρα. Η καθηγήτρια κλασικών σπουδών στο Κέιμπριτζ Mary Beard γράφει στο blog της στους Times του Λονδίνου ότι πιστεύει πως πρόκειται για την προτομή κάποιου ευγενή της Arles (Αρλ) αφού διαφέρει πολύ από άλλες προτομές του Καίσαρα.

πηγη N.Y Times

1 σχόλιο:

korinoskilo είπε...

δεν το ξερα.... αλλα φυσικο ειχαν στρατο εκει πανω.....

καλησπερες και θενκς