25.11.09

Θεοφάνης ο Έλληνας

Ο Θεοφάνης ο Έλληνας γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1340, αλλά πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Φέουδο του Νόβγκοροντ και τη Μόσχα.

Η Κωνσταντινούπολη ήταν περικυκλωμένη από τους Οθωμανούς, το Βυζάντιο βρισκόταν σε αποσύνθεση. Οι Χριστιανικές χώρες του Βορά μόλις είχαν απαλλαγεί από τους Μογγόλους της Χρυσής Ορδής που τις δυνάστευαν για ενάμιση αιώνα. Έτσι στα τριάντα του μετανάστευσε στο ακμάζον Νόβγκοροντ (τη μόνη μεγάλη ρωσική πόλη που δεν είχε κατακτηθεί ποτέ από τους Μογγόλους) και εικοσιπέντε χρόνια αργότερα στη Μόσχα.

Η τεχνοτροπία του Θεοφάνη είναι μοναδική, τα έργα του έχουν μια απαράμιλλη εκφραστικότητα, κείμενα της εποχής τον περιέγραφαν με θαυμασμό ως «ζωγράφο με σκούπα». Τον περιγράφουν ως φημισμένο σοφό και φιλόσοφο, καθώς και ως ο κορυφαίο αγιογράφο μεταξύ όλων. Πολλά από τα έργα του θεωρούνται θεμελιακά για τη ρωσική αγιογραφία, ενώ μεταξύ άλλων μαθητής του υπήρξε ο σπουδαίος Αντρέι Ρουμπλιόβ.

Σημαντικότερη πηγή πληροφοριών για το βίο του Θεοφάνη αποτελεί ένα αντίγραφο αποσπασμάτων επιστολής του αγιογράφου Επιφάνιου του Σοφού, προς τον ηγούμενο του μοναστηριού του Σωτήρος Κύριλλου, που χρονολογείται το 17ο αιώνα. Από τον Επιφάνιο πληροφορούμαστε πως ο Θεοφάνης ήταν ελληνικής καταγωγής και πως πριν την άφιξή του στη Μόσχα εργάστηκε σε αρκετές πόλεις, όπως την Κωνσταντινούπολη, την Κριμαία, το Νόβγκοροντ και τη Γαλάτεια, ζωγραφίζοντας σε περισσότερες από 40 πέτρινες εκκλησίες.



πηγή wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια: