29.7.09

Θάλασσα



Από παιδί λάτρευα τη θάλασσα, πιο εύκολα έμαθα να κολυμπάω παρά να περπατάω. Σε ηλικία 8 ετών βουτούσα με μια μάσκα και μία απόχη και μαζί με έναν συνομήλικο φίλο μου το Δημήτρη και ψαρεύαμε στα υποβρύχια λιβάδια του Σαρωνικού για ώρες. Σε λίγο μεγαλώνοντας η απόχη έγινε ψαροντούφεκο. Στο βυθό της θάλασσας ο χρόνος έχει δικό του ρυθμό, μπορεί να περάσουν 4 και 5 ώρες και συ να νομίζεις ότι πριν από λίγο βούτηξες.

Καθώς όμως περνούσαν τα χρόνια ο βυθός της θάλασσας γινόταν πιο φτωχός και πιο άσχημος, το νερό γινόταν όλο και πιο θολό, τα ψάρια όλο και πιο σπάνια, ώσπου χρόνο με το χρόνο έγινε ένα έρημο τοπίο χωρίς ζωή. Στα μέσα της δεκαετίας του 80 σταμάτησα το υποβρύχιο Ψάρεμα, δεν ήθελα ούτε να κολυμπήσω σε αυτά τα νερά, η μόλυνση είχε σκοτώσει κάθε ζωντανό οργανισμό και τα υποβρύχια λιβάδια είχαν μετατραπεί σε έρημους σκουπιδότοπους.

Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει βελτιωθεί, σιγά σιγά η ζωή επιστρέφει, με τους βιολογικούς καθαρισμούς και την ανθρώπινη ευαισθησία ο Σαρωνικός ζωντανεύει. Βέβαια θέλει χρόνια για να φτάσει στην προηγούμενη κατάσταση.



Μάλιστα φέτος έγινε κάτι πολύ ενθαρρυντικό για τις Ελληνικές θάλασσες. Ο σύλλογος ερασιτεχνών αυτοδυτών"Τηθύς" σε συνεργασία με την Greenpeace ξεκίνησε στη Γυάρο την καταγραφή των ειδών που ζουν στο βυθό γύρω από το νησί, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα θαλάσσιο καταφύγιο στις Κυκλάδες. Η Γυάρος έχει καταπληκτικό υποθαλάσσιο πλούτο, υπάρχουν σχεδόν σε όλη την ακτογραμμή τα λεγόμενα Λιβάδια Ποσειδωνίας ( Posidonia oceanica) στα οποία καταγράφηκαν 1200 είδη ζωντανών οργανισμών και λειτουργούν ως πεδία αναπαραγωγής ψαριών.




Το καταφύγιο που θέλουν να δημιουργήσουν θα περιλαμβάνει τις θαλάσσιες περιοχές της Άνδρου, της Τήνου, της Μυκόνου, της Σύρου, της Κύθνου και της Τζιάς με κέντρο τη Γυάρο η οποία θα είναι απόλυτα προστατευόμενη Ζώνη.
Δηλαδή γύρω από τη Γυάρο δεν θα ψαρεύει κανείς ενώ στην υπόλοιπη περιοχή θα δραστηριοποιούνται μόνο παράκτιοι αλιείς. Θα σταματήσει τελείως η χρήση συρόμενων εργαλείων, που είναι και η μεγαλύτερη απειλή.

Πηγή ΒΗΜagazino

1 σχόλιο:

korinoskilo είπε...

μακαρι να γινει .... ειναι μαγεια εκει κατω .... χαρα σε σας που το απολαμβανετε :)))


καλημερες